Wolken schilderen

Het wolken schilderen is met name belangrijk wanneer je een landschap schilderij gaat maken. De wolkenluchten vormen dan vaak de achtergrond van het schilderij. Maar hoe schilder je eigenlijk wolken? Nou, zoals je misschien al weet verschillen wolken van elkaar op basis van grootte en kleur. Dit is dan ook gelijk de grootste uitdaging als je wolken gaat schilderen. Daarnaast worden wolken vaak in transparante lagen geschilderd waarbij vloeiende kleurovergangen erg belangrijk zijn.

Boeken over schilderen met acrylverf vergelijken

Wanneer je gaat wolken schilderen is het verstandig om geen hele felle of donkere kleuren te gebruiken. Daarnaast mag je wel veel wit gebruiken, omdat een lucht al gauw te blauw zal worden. Wil je toch de lucht wat donkerder maken? Dan kun je beter wachten tot de acrylverf is opgedroogd, want deze wordt dan vaak iets donkerder van kleur. Indien de lucht nu nog steeds te licht is kun je deze donkerder gaan maken.



Wolken schilderen stap voor stap

Hieronder zal stap voor stap worden uitgelegd hoe je wolken leert schilderen met acrylverf. Ook vind je onderaan deze pagina een handig filmpje over het wolken schilderen.

  1. Benodigdheden: schildersdoek- of papier, middelgroot penseel (zacht), acrylverf (wit, ultramarijn blauw en gebrand omber).
  2. Lucht schilderen: voor de wolkenlucht breng je eerst een laag witte verf aan op het doek. Vervolgens doe je wat blauwe verf in één van de bovenhoeken van het schilderij, welke je daarna gaat uitsmeren. Omdat de verf zich nu gaat mengen op het doek zal de overgang van donker naar licht nog mooier zijn.
  3. Wolken schilderen: haal eerst met een paletmes wat verf weg voor de wolken. Breng vervolgens witte verf aan op de plekken waar je de verf hebt weggehaald. Eigenlijk zijn het nu al een soort van wolken, maar het kan beter. Maak met een penseel ronddraaiende bewegingen in de wolken om een wazig effect te creëren. Daarnaast kun je met de kleuren gebrand omber, ultramarijn blauw en wit een grijzige kleur maken. Deze kleur grijs kun je gebruiken om de schaduwen aan de onderkant van de wolken te maken. Tenslotte breng je met wit de lichtinval aan, zodat de wolken nog meer diepte krijgen.

View Comments