Portret schilderen

Het portret schilderen wordt vaak als erg moeilijk ervaren, omdat het eindresultaat realistisch moet zijn (namelijk het gezicht van een mens). Portretschilders komen daarom vaak voor problemen te staan wanneer zij een portret schilderij willen maken. Zo is het bijvoorbeeld erg lastig om voor de juiste huidskleur te kiezen, zodat het portret straks overeenkomsten vertoont met het te schilderen model.

Ook is het vaak niet makkelijk om een model te vinden, want poseren is net als het portret schilderen een heel karwei. Het duurt namelijk lang en je moet steeds dezelfde houding aannemen, waardoor je al snel vermoeid raakt en/of pijn krijgt. Daarom kiezen veel portretschilders ervoor om eerst een model te fotograferen en deze vervolgens vanaf een foto na te schilderen.

Meer informatie over cursus portretschilderen.

Wanneer je begint met portret schilderen zal je in het begin vaak al snel vorderingen maken. Toch zal op een gegeven moment de vaart eruit zijn, waardoor het perfectioneren van je portret schilderijen ook steeds moeizamer zal worden. Daarnaast zal je ook steeds vaker tegen fouten aanlopen, welke je kunnen demotiveren. In dit geval is het belangrijk om juist van deze fouten te leren. Hierdoor blijf je gemotiveerd en houd je plezier in het schilderen. Ook leer je ontzettend veel van het werk van andere portretschilders. Praat bijvoorbeeld eens met een andere portretschilder en leer zijn of haar geheimen kennen.

Inhoudsopgave

Portret schilderen stappenplan

Een eenvoudig portret schilderij opzetten met acrylverf? Dan is het verstandig om de onderstaande 9 stappen door te nemen:

  1. Schetsen: om de compositie van je portret schilderij te bepalen is het belangrijk om eerst een aantal schetsen te maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van houtskool en schilderpapier. Wanneer je een foto naschildert is het vaak verleidelijk om deze letterlijk over te nemen. Toch wordt het aangeraden om zelf een compositie te maken. Hierdoor wordt het mogelijk om zelf de schaal als zowel het focuspunt in het schilderij te veranderen. Daarnaast bepaalt de compositie grotendeels het eindresultaat, waardoor deze voldoende aandacht moet krijgen. Maak daarom meerdere schetsjes en denk goed na over je aanpak.
  2. Experimenteren: bij het portret schilderen staat het onderwerp centraal. Portretschilders experimenteren daarom met verschillende kleuren en opzetjes om feeling te krijgen met het onderwerp. Daarnaast helpt het experimenteren om een beperkt kleurenpalet op te zetten.
  3. Ondergrond: vaak wordt ervoor gekozen om de ondergrond van een kleur te voorzien. Hiermee kun je namelijk de sfeer van het portret schilderij bepalen en zal de verf straks beter dekken. Wanneer je de ondergrond gaat verven met acrylverf is het verstandig om deze eerst met water te verdunnen. Daarnaast kiezen veel portretschilders er ook voor om de zijkanten van de ondergrond te verven.
  4. Tekenen: met een dun penseel en een donkere kleur verf ga je de ondertekening maken van het schilderij. Wanneer je de ondergrond een lichte kleur hebt gegeven zal de schets er waarschijnlijk doorheen schijnen. In dit geval kun je gewoon de lijnen van de schets volgen.
  5. Schilderen: je kunt nu eindelijk beginnen met het portret schilderen. Breng het portret schilderij op toon door met donkere en lichte kleuren te werken. Daarnaast is het vaak gebruikelijk om van donker naar licht te werken.
  6. Donkere tonen: wanneer je het schilderij op toon hebt gebracht kun je beginnen met de donkere delen. Omdat acrylverf een korte droogtijd heeft hoef je in principe niet te wachten. Bij de donkere delen kun je denken aan de schaduwen als zowel de achtergrond van het schilderij.
  7. Kleur aanbrengen: pak je kleurenpalet erbij en begin met het inkleuren van je portret schilderij. Wanneer je gebruik maakt van een beperkt kleurenpalet zal de samenhang straks sterker zijn. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met kleurcontrasten (licht en donker). Ook kun je alvast een begin maken met de midden-tonen. Dit zijn de lichtwaarden, welke tussen donker en licht in liggen.
  8. Lichte tonen: breng nu de lichte tonen aan in het schilderij.
  9. Detaillering: neem afstand van het schilderij en bekijk wat het nog nodig heeft. Helemaal klaar? Dan is het tijd om je handtekening te zetten.

In het volgende filmpje kun je precies zien hoe een portret schilderij wordt opgebouwd.

Verschillen tussen fotografie en waarneming

Bij het portret schilderen kun je een model vanaf een foto naschilderen (indirect), maar ook gewoon op basis van waarneming (direct). De verschillen tussen beide manieren zullen hieronder kort worden beschreven.

Fotografie

Eén van de voordelen van schilderen op basis van fotografie is dat je de keuze hebt uit meerdere foto’s. Hierdoor kun jezelf bepalen op welke foto het model er goed op staat. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te bepalen wanneer je wilt schilderen en hoelang het gaat duren. Echter is het goed kunnen fotograferen en de nodige apparatuur wel een vereiste. Daarom is het vaak verstandiger om gewoon de foto’s door een professionele fotograaf te laten maken.

Waarneming

Portret schilderen op basis van een directe waarneming heeft als voordeel, dat de kleurregistratie veel dynamischer zal zijn. Hierdoor zal het portret schilderij levendiger worden en dus ook meer realistisch. In dit geval is de portretschilder wel erg afhankelijk van zijn model. Je kunt immers alleen maar schilderen als het model daadwerkelijk aanwezig is. Daarnaast heb je vaak maar een beperkte hoeveelheid tijd (ongeveer een uurtje per sessie). Ook zal het model vermoeid raken, waardoor zijn of haar gelaatsuitdrukking zal veranderen.

Portretschilder tips

Wil je portret schilderen? Dan kunnen een paar tips zeker van pas komen. Daarom hieronder een aantal portretschilder tips, welke je tijdens en na het schilderen kunt toepassen.

  • Karakter: tijdens het portret schilderen is het niet alleen belangrijk om het model goed weer te geven, maar ook zijn of haar karakter. Besteed daarom veel aandacht aan de uitstraling en neem deze mee in de compositie.
  • Leer je model goed kennen: om erachter te komen welk karakter je model heeft is het belangrijk om gesprekken te voeren.
  • Asymmetrisch: bekijk het model zorgvuldig en bepaal of het gezicht asymmetrisch (verschil tussen links en rechts) is. Indien het verschil groot is, dan zal je moeten bepalen welke kant de nadruk krijgt.
  • Compositie: besteedt veel aandacht aan de compositie, want deze zal grotendeels het eindresultaat bepalen.
  • Aanmoedigen: als je schildert naar waarneming is het belangrijk om je model tijdens het poseren aan te moedigen. Hij of zij zal dan meer los komen.
  • Verhoging: laat je model hoger zitten dan jezelf. Hiervoor kun je gebruik maken van een kruk of stand (ongeveer 40 cm hoog). Wanneer je gaat fotograferen kies je juist voor een laag camera standpunt.
  • Spiegel: een spiegel kan helpen om fouten nog sneller te ontdekken. Plaats deze spiegel achter je, zodat je bij het omdraaien tegelijkertijd het model en het schilderij kunt zien.
  • Opnieuw beginnen: als je twijfelt over het eindresultaat en je bijna al zeker weet dat het niks meer word, dan kun je beter opnieuw beginnen.
  • Palet: zorg ervoor dat je palet schoon en overzichtelijk blijft.
  • Harde randen: verzacht harde randen en laat kleuren meer in elkaar overlopen.
  • Tanden: als tanden zichtbaar zijn, dan is het belangrijk om deze als één vlak te schilderen en niet afzonderlijk.
  • Wenkbrauwen: schilder wenkbrauwen nooit als een donkere streep, maar maak ze transparant. Laat de huidskleur er daarom doorheen schijnen.
  • Pupillen: schilder deze ook transparant.
  • Gebruikte verf bewaren: klaar met schilderen? Dan is het verstandig om de gebruikte verf afgedekt te bewaren in bijvoorbeeld de koelkast.

View Comments