Het koeien schilderen is met name bij Nederlandse kunstenaars erg populair. Dit is dan ook niet zo gek, want koeien horen nou eenmaal bij Nederland. Daarnaast zie je koeien ook vaak terug bij het landschap schilderen. Denk hierbij aan een weiland met grazende koeien. Een koeienportret schilderen is ook gewoon mogelijk. De koe krijgt dan een centrale positie in het schilderij.
Eind 19e eeuw gingen steeds meer impressionisten naar waarneming schilderen. Hiervoor namen zij hun schildersbenodigdheden mee naar buiten om bijvoorbeeld een koeien schilderij te maken. De rust, ruimte en groene weilanden zorgen er namelijk voor dat er voldoende inspiratie kan worden opgedaan voor een realistisch schilderij. Echter kent het koeien schilderen in de buitenlucht wel een nadeel. Koeien staan namelijk niet stil, waardoor je dynamisch zal moeten schilderen.
Schilderboeken bekijken
Koeien schilderen stappenplan
Hieronder zal het koe schilderen in drie stappen worden uitgelegd. Daarnaast kun je in het filmpje precies zien hoe een koeien schilderij wordt opgebouwd.
- Voorbereiden: verzamel alle schildersbenodigdheden (palet, penselen, schilderdoek, acrylverf etc.) en neem deze mee naar buiten. Als je buiten gaat koeien schilderen dan is het vaak verstandig om ook een schildersezel mee te nemen.
- Schetsen: maak met houtskool of potlood een aantal schetsen om de compositie te bepalen. Dit kun je het beste eerst doen op shilderpapier om vervolgens de definitieve schets over te nemen op het doek. Hou bij de compositie rekening met de oog, neus, mond en oor verhoudingen van de koe(ien).
- Schilderen: wanneer je een koeienportret aan het schilderen bent kun je het beste eerst de achtergrond een kleur geven. Denk hierbij aan verschillende kleuren groen. Is de achtergrond klaar? Dan kun je beginnen met de onderschildering. Schilder bijvoorbeeld eerst de vacht van de koe. De vacht heeft vaak meerdere kleuren, waardoor je rekening moet houden met contrasten. Daarnaast is de koeienhuid vaak glad. Schilder vervolgens de ogen en oren van de koe. Na de onderschildering breng je een tweede laag verf aan op het doek. Ook besteed je nu meer aandacht aan de details: schaduwen, wenkbrauwen en andere haren. De neus (snuit) en mond van de koe krijgen in deze fase ook meer vorm. Bekijk het schilderij eens van een afstandje en pas waar nodig nog iets aan. Klaar? Dan is het tijd om je handtekening te zetten.