Bloemen schilderen

Bloemen schilderenAls je wilt beginnen met schilderen dan is het schilderen van bloemen best een leuk om mee te beginnen. Iedereen heeft er wel wat in huis of kan er buiten wat plukken. Op deze pagina vind je allerlei voorbeelden hoe je met acrylverf bloemen en platsen kunt schilderen.

Bloemen schilderen met acrylverf kun je op verschillende manieren doen. Zo heb je bijvoorbeeld al de keuze uit diverse bloemsoorten: tulpen, klaprozen, zonnebloemen enzovoort. Daarnaast kun je bloemenschilderijen klassiek, modern, abstract of figuratief schilderen.

Ook is het belangrijk om na te denken over de ondergrond waarop je de bloemschildering gaat maken. Zo maakt men voor het bloemen schilderen vaak gebruik van acrylverfpapier (uit een blok of rol), maar een schildersdoek (linnen) volstaat ook prima. Bij het bloemen schilderen kun je ervoor kiezen om alleen acrylverf te gebruiken of deze te combineren met olieverf. In een combinatie is het verstandig om acrylverf voor de achtergrond te gebruiken en olieverf voor de bloem(en).

Vergelijk boeken over bloemen schilderen

Hieronder kom je precies te weten hoe ook jij de meest mooie bloemcreaties kunt maken met acrylverf. Zo leer je de basistechnieken, maar ook de wat gevorderde technieken om de volgende bloemen te kunnen schilderen: klaprozen, tulpen en zonnebloemen.

Inhoudsopgave

Bloemen schilderen voor beginners

Om een bloemenschilderij te maken hoef je in principe niet talentvol te zijn. Het enige wat je nodig hebt is geduld, creativiteit en natuurlijk een aantal schildersbenodigdheden. Daarnaast zijn er wel een aantal stappen, welke het bloemen schilderen nog een stuk eenvoudiger maken:

  1. Benodigdheden: acrylverf tubes/flacons (meerdere kleuren), schildersdoek- of papier, houtskool, kwasten, sponsjes, water en een klein flesje.
  2. Tekenen: leg het schildersdoek- of papier op een vlakke ondergrond (schildersezel mag ook) en teken met houtskool één of meerdere bloemen. De bloemtekeningen mogen er best wat slodderig uitzien.
  3. Verven: kies een kleur en doop je kwast in de betreffende pot verf. Vervolgens veeg je de kwast af aan het schildersdoek- of papier op de plekken, welke je graag in deze kleur wilt schilderen. Daarnaast kun je ook gewoon gebruik maken van tubes waarmee je de verf op het doek spuit. Vervolgens veeg je de verf uit met een sponsje. Wanneer je nog meer kleuren wilt gebruiken herhaal je deze handelingen en gebruik je ook weer een nieuw sponsje. De kleuren zelf kun je veranderen door meerdere kleuren over elkaar heen te vegen. Hierdoor ontstaat er ook meer afwisseling in het schilderij.
  4. Inkleuren: het is nu tijd om de binnenkant (het hart) van de bloem kleur te gaan geven. Hiervoor hanteer je de volgende techniek: spuit iets verf middenin de bloem en dep hierop met een sponsje. Vervolgens veeg je de verf een klein beetje uit. Waarschijnlijk zullen er nog een aantal delen van het doek wit zijn. Deze geef je ook een kleur met behulp van de sponsjes. Daarnaast mag je ook gewoon meerdere kleuren gebruiken voor een bepaald onderdeel van je schilderij.
  5. Afronden: je kunt ervoor kiezen om nog wat extra verf op het doek te spuiten. Hiervoor maak je gebruik van een bepaalde kleur verf, beetje water en een klein flesje. Doe de verf in het flesje en voeg vervolgens het water toe. Schud het flesje een paar keer totdat alles goed is gemengd. Nu spuit je het mengsel op het doek, maar zorg er dan wel voor dat het meeste rondom het midden van de bloemen komt. Door de verf zo op het doek te spuiten trek je de lijnen van je tekening als het ware om.

Klaprozen schilderen

Klaprozen schilderenEen populaire bloem onder de kunstenaars is wel de klaproos. De rozenblaadjes zijn namelijk erg kleurrijk en leuk van vorm. Wil jij ook klaprozen schilderen? Probeer dan eens de volgende stappen:

  1. Benodigdheden: schildersdoek- of papier, acrylverf (verschillende kleuren rood, zwart en wit), potlood, penselen en kwasten.
  2. Tekenen: schets voorzichtig een aantal grote rozen (één mag natuurlijk ook) op het doek. Het is hierbij handig om een echte roos of afbeelding als voorbeeld te nemen.
  3. Verven: je kunt ervoor kiezen om de achtergrond een kleur te geven of deze gewoon wit te laten. Bij het schilderen van de achtergrond is het verstandig om een kwast te gebruiken.
  4. Inkleuren: voor het inkleuren van de rozenblaadjes maak je gebruik van de verschillende kleuren rode acrylverf. Met een penseel schilder je met de vorm van de blaadjes mee, dus in boogjes. Tussen de blaadjes is het wat donkerder vanwege de schaduw. Hiervoor maak je gebruik van een beetje zwart. Daarnaast kiezen sommigen er ook voor om de randjes van de rozenblaadjes zwart te maken. Het is maar net wat jezelf mooi vindt.
  5. Afronden: wrijf de verf een beetje uit dat de kleuren mooi in elkaar overlopen. Daarnaast zou je de rozen nog meer dimensie kunnen geven met witte acrylverf.

Tulpen schilderen

Vooral Nederlandse kunstenaars kiezen vaak voor de tulp, omdat deze nauw verbonden is met Nederland. Daarnaast is het tulpen schilderen ook populair vanwege de hoeveelheid kleuren waarin de tulp kan voorkomen. Hierdoor zijn er niet alleen verschillende kleurencombinaties mogelijk, maar kunnen er ook diverse stijlen toegepast worden.

Waarschijnlijk wil je nu weten hoe je tulpen leert schilderen met acrylverf. Daarom hieronder een filmpje van ‘Rob Komala’, die het tulpen schilderen stapsgewijs gaat uitleggen. Eerst benoemt hij de benodigdheden, dan de compositie en vervolgens de schets. Op basis hiervan laat hij precies zien hoe een tulpen schilderij tot stand komt.

Tulpen in acryl door Rob Komala van Atelier magazine op Vimeo.

  1. Benodigdheden: schildersdoek- of papier, tekenpotloden, acrylverf tubes (250 ml) of flacons (500 ml), water, penselen en paletmessen. Het water wordt zowel gebruikt voor het verdunnen van de verf als het reinigen van de penselen en paletmessen. Daarnaast meng je de verf met de paletmessen.
  2. Tekenen: een tulp bestaat uit een eivormige bloem met daaronder een steel. Bij het tekenen is het daarom verstandig om eerst een eivorm te tekenen en vervolgens het kopje ervan af te halen. Daarnaast groeien de bloemblaadjes over elkaar heen. Het aanbrengen van schaduw doe je aan zowel de binnen- als onderkant van de bloem. De tulpen bladeren zijn lansvormig en groeien schuin omhoog. Geef de tulpen schetsmatig en verspreid weer op het doek. Vervolgens schets je de stelen en bladeren ertussen. Op de voorgrond zijn de bladeren groter, dan op de achtergrond. Daarnaast geef je bij een aantal bloemen de binnenzijde aan (schaduw aanbrengen).
  3. Verven: met een schoon paletmes meng je lichtgroen (nr. 483), citroengeel (nr. 114) en wit (nr. 644). Zoek naar een fris groene kleur. Met deze kleur ga je de bladeren en stelen verven. Indien de kleur iets te donker oogt doe je er wat wit bij. Let op! De bladeren en stelen verf je in de groeirichting van de tulp, dus naar boven. Vervolgens donkergroen (nr. 482) aanbrengen op het doek. Volg de schetslijnen van de bladeren, maar vul de getekende vormen niet helemaal netjes in. Daarnaast met lichtgroen iets over de schetslijnen heen schilderen, zodat deze straks niet meer zichtbaar zijn. Indien nodig een tweede laag aanbrengen.
  4. Inkleuren: voor de bloemblaadjes van de eerste tulp meng je geel (nr. 114) en rood (nr. 466), zodat je een donkere kleur oranje krijgt. Voor de tweede tulp meng je karmijn rood (nr. 466), cadmium rood (nr. 682) en geel (nr. 114). Daarnaast gebruik je karmijn rood voor de binnenkant van de bloem. De derde tulp krijgt een paarse kleur door ultramarijn blauw (nr. 660) met karmijn rood (nr. 466) te mengen. Als de kleur te donker is deze oplichten met wit. Voor de vierde en laatste tulp wordt licht paars (nr. 728) gebruikt. Maak de onderkant van de bloem iets donkerder. Hierdoor wordt de vorm driedimensionaal. De tulpen op de achtergrond mogen niet naar de voorgrond dringen, waardoor het verstandig is om deze niet zo helder van kleur te maken. Zorg ervoor dat je bij het schilderen van de bloemen de bladeren heel houdt. Daarnaast kun je de kleuren op het doek nog veranderen, zolang de verf nog niet is opgedroogd. Voor de achtergrond meng je donkergroen, karmijn rood en wit. Indien mogelijk de achtergrond schilderen met een kwast. Bij het schilderen rekening houden met de groeirichting van de tulpen.
  5. Afronden: tweede laag aanbrengen. Te lichte kleuren donkerder maken en andersom. Ook breng je bij de tulpen schaduw aan en verzacht je de harde kleur overgangen. De donkere kieren tussen de bladeren vul je op met de achtergrond kleur. Indien nodig extra bladeren schilderen, zodat de balans van het schilderij wordt behouden. Tenslotte je handtekening rechts onderaan het schilderij zetten met wit.

Zonnebloemen schilderen

In het onderstaande filmpje laat Rob Komala precies zien hoe je zonnebloemen schildert.

Zonnebloemen in aquarel door Rob Komala van Atelier magazine op Vimeo.

  1. Benodigdheden: schildersdoek- of papier, tekenpotloden, acrylverf, water, penselen en paletmessen.
  2. Tekenen: voor de bloem teken je eerst een cirkel (rond glas gebruiken) met daardoorheen lijnen, welke de bloemblaadjes aangeven. Vervolgens teken je de bloemblaadjes aan het hart van de bloem. Deze blaadjes hebben een hartvorm en hangen wat slap naar beneden. Daarnaast is het belangrijk om de schets te maken met een zacht potlood, want anders beschadig je misschien het doek.
  3. Verven: begin met de lichte kleuren, dus eerst met geel (nr. 722) de bloemblaadjes schilderen. Schilder eerst alle bloemen, voordat je met een andere kleur gaat werken. Voor het hart van de bloem gebruik je stevig bruin (nr. 074) en de bladeren maak je groen (nr. 721). Nu ga je ultramarijn (nr. 263) mengen met indigo (nr. 322) voor de achtergrond. Indien gewenst mag je ook groen in de achtergrond kleur verwerken. Maak je in dit geval niet druk over de kleur verschillen op het doek, want zolang het nat is veranderd het steeds. Als je verder van de bloemen afschildert gebruik je meer indigo dan ultramarijn. Daarnaast is het belangrijk om de gehele achtergrond te verven. Let hierbij wel op dat je nauwkeurig om de bloemblaadjes heen schildert.
  4. Inkleuren: voor het inkleuren van de bloemen gebruik je een donkere kleur geel (nr. 118) en stevig bruin. Maak met een dunne penseel lijnen richting de bloemblaadjes.
  5. Afronden: schilder tussen de bloemen de achtergrond donkerder en breng schaduw aan in het schilderij. Gebruik waar nodig extra groen voor de bladeren om deze te versterken. Breng de laatste details aan, bekijk het geheel vanaf een afstand en zet vervolgens rechtsonder je handtekening.

Vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter. Dan kunnen wij of de andere bezoekers je helpen!

Bijgewerkt op 24 juni 2019

5 gedachten aan “Bloemen schilderen”

    1. Hallo Geert,

      Bedankt voor je complimenten! Acrylverf heeft een zeer korte droogtijd en is vrijwel meteen overschilderbaar. In principe kun je weer een nieuwe laag aanbrengen, wanneer de voorgaande niet meer afgeeft.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

  1. Hallo,

    Ooit heb ik op een cursus Assendelftse Schilderkunst geleerd hoe ik een blad moest schilderen met een soort vouw over de lengte van het blad en een om geknikte punt. Jammer genoeg ben ik vergeten hoe dit ook alweer precies moest.
    Het is ook al 30 a 40 jaar geleden.
    Kan iemand mij dit uitleggen?

    Met vriendelijke groet,

    Tiny

    1. Hallo Tiny,

      Bedankt voor je reactie. Wij hebben hierover jammer genoeg geen informatie beschikbaar en kunnen je daarom niet van een uitleg voorzien. Misschien dat je weer contact kunt zoeken met de Assendelftse Schilderkunst of een andere kunstenaar welke dezelfde techniek hanteert?

      Misschien dat iemand anders hier meer over weet?

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *