Schildersezel

Schildersezel

SchildersezelDe schildersezel heeft zijn naam te danken aan het ‘lastdier’ de ezel, welke net zoals een schildersezel een bepaalde last heeft te dragen. Alleen worden schildersezels niet belast met hetgeen waar een ezel mee wordt belast. Integendeel! Een schildersezel wordt gebruikt als standaard waarop het schildersdoek kan worden neergezet en vastgeklemd.

De meeste ezels zijn uitgerust met diverse instelmogelijkheden. Dit om de juiste hoogte en hoek te kunnen bepalen, zodat de kunstenaar op een correcte wijze kan schilderen. Daarnaast verschillen schildersezels van elkaar op basis van grootte, vorm en materiaal. Wil je meer weten over de verschillende soorten, het maken en kopen van een schildersezel? Dan vind je hieronder meer informatie.

Schildersezels vergelijken

Inhoudsopgave

Schildersezel kopen

Een schildersezel kopen gaat meestal gepaard met het maken van een goede keuze. Zo is het belangrijk om te weten waarvoor je de ezel precies nodig hebt. Ben je als beginner op zoek naar een eenvoudig standaard? Dan is het verstandig om voor een tafel- of kistezel te kiezen. Heb je meer kwaliteit en instelmogelijkheden nodig? Dan is het raadzaam om te kiezen voor een atelierezel of studio ezel. Het is zelfs mogelijk om als natuurfanaat de wijde wereld in te trekken voor het maken van schilderijen. In dit geval biedt de veldezel de meeste voordelen.

De prijs van een schildersezel kan variëren van 2 tot wel 300 euro. Over het algemeen heb je als beginnende schilder vaak al genoeg aan een schildersezel van zo’n 30 euro of minder. Voor de professionele schilders onder ons raden wij een studio- of atelierezel aan van zo’n 50 a 150 euro. Let goed op de hoeveelheid functies en het materiaal waarmee de schildersezel is gemaakt. Dit kan namelijk veel invloed hebben op de prijs wanneer je een schildersezel kopen wilt.

Schildersezels maken

Een schildersezel maken? Dit klinkt misschien lastig, maar eigenlijk kun je vrij eenvoudig zelf een ezel maken. Dan hebben wij het niet over een atelierezel, maar over een driepootezel. Wat je precies nodig hebt en welke stappen je moet uitvoeren wordt hieronder uitgelegd.

Benodigde materialen

  • Vier balken
  • Vier planken
  • Scharnieren
  • Schroeven
  • Klemstuk

Benodigde gereedschappen

  • Schroevendraaier
  • Handzaag

 

Stappenplan

    1. Schildersezel makenVerticale balken voorzijde: allereerst gaan we de voorzijde van de schildersezel maken. Hiervoor moet je twee balken op dezelfde lengte zagen. De lengte van de balken is afhankelijk van de grootte van het schildersdoek, welke je wilt gaan gebruiken. Hoe groter het doek hoe langer de balken.
    2. Horizontale balken voorzijde: om de twee verticale balken aan elkaar te bevestigen wordt er aan de boven- en onderkant een horizontaal balkje geplaatst. Het balkje aan de bovenzijde is korter dan aan de onderzijde. Hierdoor wordt er een driehoek gecreëerd, waardoor de ezel steviger zal zijn.
    3. Verticale steunpoot: nu is de voorzijde af, maar dat houdt de schildersezel nog niet recht overeind. Daarom bevestigen we een derde poot aan de achterzijde. Deze wordt vastgemaakt aan het bovenste horizontale balkje met behulp van een scharnier. De scharnier geeft de mogelijkheid om de ezel in de juiste hoek te zetten en vergemakkelijkt het opbergen.
    4. Steun vak schilderij: nu staat het geraamte van de schildersezel, maar neerzetten van het schilderij is nog niet mogelijk. Hiervoor bevestigen we aan de voorzijde nog een horizontaal balkje waar het doek op kan rusten. Om wat meer stevigheid te creëren is het verstandig om een wat breder balkje te gebruiken. Hiermee voorkom je namelijk ook dat het schilderij tijdens bijvoorbeeld het schilderen van de ezel afschuift.

Meer weten over het zelf maken van een schildersezel? Bekijk dan eens onderstaand filmpje voor een handige uitleg.

Soorten schildersezels

Het werd misschien al wel duidelijk, maar er bestaan meerdere soorten schildersezels. Dat er meerdere ezels zijn ontwikkeld komt met name door de gebruikersfunctie. Zo is de ene schildersezel meer geschikt voor een eenvoudig schilderij terwijl de ander speciaal is ontworpen voor de professionele aanpak. Het zal dan ook meteen opvallen dat de wat duurdere schildersezels, zoals bijvoorbeeld atelierezels, over vele instelmogelijkheden beschikken.

De soorten schildersezels die er momenteel zijn worden hieronder benoemd in een opsomming. Na de opsomming vind je een uitgebreide beschrijving per soort.

      • Studio- of atelierezels
      • Tafelezels
      • Kistezels
      • Veldezels
      • Presentatie ezels

Atelierezels (studio)

Atelierezels zijn bedoeld voor schildersactiviteiten die binnenshuis worden uitgevoerd op een vaste schilderslocatie. Deze ezels zijn namelijk niet geschikt voor verplaatsing vanwege hun robuuste en zware geraamte. Daarbij zijn ze door de verticale opstelling niet geschikt voor het aquarel schilderen. Aquarelverf heeft namelijk een lange droogtijd, waardoor de kans op druipers extra toeneemt. Het is wel mogelijk om hiervoor een ‘combi-ezel’ te kopen. Je kunt dan het schildersdoek zowel verticaal als horizontaal plaatsen.

Een atelierezel is verkrijgbaar in metaal of hout, zoals bijvoorbeeld geolied beukenhout. Daarnaast kun je twee studio ezels onderscheiden. Dit zijn de ‘H-poot ezels’ en ‘driepootezels’. De H-poot ezel heeft de vorm van een H en is verkrijgbaar met of zonder wieltjes. De stand is in alle gevallen hetzelfde, wat de bereikbaarheid en lichtval optimaal maakt tijdens het schilderen. Bij een driepootezel is ervan deze voordelen niet sprake. Hier bestaat de atelierezel uit drie poten, welke schuin moeten worden geplaatst voor meer stabiliteit. Ook kun je hier geen hoogte instellen en is de lichtval niet optimaal.

Tafelezels

Tafelezels zijn eenvoudige en tevens voordelige ezelsstandaards. Deze zijn vaak geschikt voor de wat kleinere schilderijen en bedoeld om op een tafel te plaatsen. Ook hier kun je de ezel weer onderverdelen in de H- en driepootezels. Juist bij een tafelezel heeft een driepoot meer voordelen, omdat de hoek dan nog instelbaar is (verschilt per type). In sommige gevallen is het instellen van de hoek ook mogelijk bij een H-schildersezel. Daarnaast heb je ook kleine metalen tafelezels, bestaande uit één stang die met een klem aan het tafelblad is te bevestigen.

Kistezels

Kistezels zijn een beetje te vergelijken met tafelezels als we het hebben over de omvang. Deze ezels zijn namelijk opvouwbaar tot een compacte kist of koffer. Er is ook ruimte vrijgehouden om je penselen, verftubes en andere schildersmaterialen in op te bergen. Een kistezel zou de geschikte ezel zijn als je bijvoorbeeld wilt reizen met beperkte bagage, maar toch wil schilderen. Er zijn zelfs kistezels met uitklapbare driepoten om staand te kunnen schilderen. Wel is de techniek van zo’n ezel aardig complex, waardoor de prijs ook een stuk hoger ligt.

Veldezels

Veldezels zijn zoals de naam al aangeeft niet alleen geschikt om binnenshuis te gebruiken, maar ook buiten (in het veld). Een veldezel bestaat eenvoudigweg uit drie poten met daarop een standaard voor de bevestiging van een schilderij. Het voordeel van een veldezel is dat elke poot afzonderlijk verstelbaar is op hoogte. Hierdoor kun je zelfs een horizontaal werkblad creëren op onevenredige terreinen. Er zijn vijf veldezel types te onderscheiden. Deze worden in de volgende opsomming benoemd:

      • Grande
      • Grande + tablet
      • Basic
      • Basic + steun
      • Universal

Presentatie ezels

Presentatie ezels hebben vaak een wat stijlvolle uitstraling en zijn verkrijgbaar als driepoot. De naam maakt waarschijnlijk ook al wel duidelijk dat deze ezels bedoeld zijn voor het presenteren van schilderijen. Het wordt daarom ook afgeraden om deze ezels te gebruiken voor het schilderen. Het is wel mogelijk, maar een aantal verfvlekken kan de functie van zo’n ezel al wegnemen. Daarnaast bestaan deze ezels vaak uit hout, metaal of kunststof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *